Heb je ooit wel eens de neiging gehad om verbinding te maken met een netwerk genaamd 'Free public Wifi' of een soortgelijke naam op een openbare plek? Waarschijnlijk wel. Iedereen zal immers natuurlijk toegeven, dat woorden als 'free' of 'gratis' of 'public' zeer verleidelijk zijn. Zeker als ze in de naam van een draadloos netwerk voorkomen.
Helaas kom je zeer bedrogen uit als je wel verbinding maakt met zo'n netwerk. Dat is namelijk waar ik uit nieuwsgierigheid afgelopen vrijdagmiddag achter kwam, toen ik op Utrecht CS op een bankje in de stationshal op mijn trein zat te wachten.
Ik was namelijk zeer benieuwd of ik het Internet op zou kunnen met mijn iPod Touch. Nou is dit wel mogelijk via het netwerk dat KPN aanbiedt, maar daar moet je voor betalen. Behalve als je natuurlijk al een abonnnement bij bijvoorbeeld T-mobile of KPN hebt om te kunnen internetten op je laptop. Ook als je een iPhone van T-mobile hebt. Dan kun je namelijk met de accountgegevens van dat abonnement gratis inloggen, valt hier te lezen. Bij een iPhone heb je naast het 3G netwerk dus zowel gratis toegang tot de hotspots van T-mobile en die van KPN.
Omdat ik echter, zoals ik al aangaf een iPod Touch heb en geen internetabonnement, zou ik dus moeten betalen om van het KPN netwerk gebruik te mogen maken. Ik zag echter ook een zeer aantrekkelijk netwerk genaamd: 'Free public Wifi', dus ik maakte daar meteen verbinding mee. Helaas bleek ik toch niet te kunnen internetten, toen ik in mobile Safari Google probeerde te laden. Ook de andere open netwerken: 'hpsetup' en 'Winq' gaven geen sjoege. Dus teleurgesteld liet ik mijn iPod de netwerken maar vergeten en besloot maar eens naar mijn trein te gaan.
Thuisgekomen was ik natuurlijk zeer benieuwd waarom ik het Internet niet op kon. Een zoektocht met Google op 'free public wifi' levert al snel veel bruikbare resultaten op. Uit de eerste vrij recente hit, maar ook de oudere hits, blijkt het namelijk een ad hoc netwerk te zijn. Dat wil zeggen, dat geen verbinding maakt met een toegangspunt (een router), maar met de computer van iemand anders. Daarnaast kun je het ook als een zombienetwerk beschouwen. Niet een virus maar een vervelende bug in Windows XP is hier de oorzaak van. De vervelende gevolgen en wat je er tegen kunt doen zijn hier (en ook op diverse andere sites) te lezen.
Na het aanpassen van deze instelling, zou je alleen nog maar netwerken met een wifipaaltje te zien moeten krijgen en niet twee laptopjes. Je kunt uiteraard ook gewoon voorkomen om met met onbekende ad hoc/gewone netwerken verbinding te maken. Dat het gewoon veiliger (vooral met een smartphone als de iPhone) is blijkt hier uit. Vooral omdat je op de iPhone/iTouch en ook de iPad niet kan zien, of je te maken hebt met een gewoon draadloos netwerk of met een ad hoc netwerk.
Tot slot nog een korte uitleg over de netwerken 'hpsetup' en 'Winq':
Hpsetup wordt door HP gebruikt om zijn printers met de laptop van de gebruiker te laten communiceren, zonder gebruik te maken van een WAP (Wireless Access Point), dus doormiddel van de ad hoc techniek. Voor meer info kun je hier kijken.
WinQ blijkt volgens Wikipedia over genomen te zijn door KPN, maar waarom ik geen toegang tot Internet had, is en blijft een raadsel.
Conclusie:
Dus, waar je ook komt, denk eerst na voordat je zomaar verbinding maakt met andermans open netwerk, als dat geen duidelijke naam zoals 'KPN' heeft. Het kan je een hoop ellende en tijd besparen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten